Během pěti let fungování webu Potraviny na pranýři jej navštívilo už skoro 2,5 milionu unikátních uživatelů. Úřady na tomto webu zveřejňují informace o nekvalitních a nebezpečných potravinách či uzavřených provozovnách veřejného stravování.
Naprosté většině uživatelů to podle průzkumu pomáhá se vyhnout nekvalitním či falšovaným potravinám, uvedli v úterý na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a ministerstva zemědělství.
Od spuštění projektu Státní zemědělské a potravinářské inspekce zveřejnila na webu 3714 šarží nevyhovujících potravin, z toho 1558 nebezpečných, 1207 falšovaných a 949 nejakostních. Problémy byly například u sudových vín, dále u doplňků stravy nebo u masných výrobků. [bomba]
„Falšování v podobě přídavků vody, případně přídavků glycerolu, nedodržení technologických postupů, těch povolených výrobních postupů, které jsou, zjištění alkoholu, který vznikl při kvašení externího přidaného cukru nad hodnotu příslušné zonace... Takže to jsou zjištění u sudového vína,“ řekl Radiožurnálu ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.
Vedení inspekce by ocenilo, kdyby do budoucna bylo možné dodávat do systému i informace od hygienických stanic, které se věnují uzavřeným stravovacím provozům. Kontroly by pak chtěl pod kompetenci SZPI.
Naopak rozšíření o informace od České obchodní inspekce s údaji, kde se například čepuje podměrečné pivo, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jako prioritu nevidí. Otázka bezpečnosti a jakosti potravin je podle něj mnohem důležitější. Od loňského roku přispívá na portál informacemi i Státní veterinární správa.
„Jenom za první den, kdy byl portál spuštěn, jej navštívilo 50 000 uživatelů a v prvním týdnu 250 000 uživatelů. Během let se projekt kromě webu rozšířil i na sociální sítě, má i vlastní mobilní aplikaci, kterou si nainstalovalo přes 70 000 uživatelů," dodal ředitel SZPI.