Znamená to tedy jediné - hospodští a restauratéři stát prostě vesměs okrádají na daních. Budou se tak měnit obchodní dějiny: před EET a po EET. A právě po zavedení evidence tržeb si vás, páni hospodští, Babiš podá.
Takhle jednoduchý vzkaz vlastně ministerstvo financí provozovatelům restauračních zařízení nepřímo poslalo. Jestliže například jedna z pražských restaurací přiznávala jako průměrnou denní tržbu 55 000 korun a nyní podle EET vychází, že má přes 120 tisíc korun, je něco špatně.
“Je zcela evidentní, že nyní kotroly těchto zařízení vzrostou, hlavně ze strany finanční a daňové správy. Zvlášť tam, kde ten nárůst je markantní. Tam to znamená, že ty úniky byly po celá léta masivní,” řekla Bleskove.cz jedna z pracovnic finanční správy. [bomba]
Sám Andrej Babiš, který nevyloučil, že se finanční a daňová správa na některé hříšníky zaměří, prohlásil, že obavy z velkého zavírání hospod se nekoná, i když to znělo z různých koutů republiky.
“Po zavedení EET počet restaurací neklesl. Otevřeno bylo loni v prosinci víc restaurací, než jich bylo zavřeno,” řekl šéf státní kasy. Přitom Sdružení místních samospráv ČR s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod, zejména v malých obcích.
„Je to lež. Zavřelo za prosinec 108 hospod a otevřelo 370. Tisíce restaurací zanikly a vznikly i v předchozích letech, kdy EET v Česku nefungovalo,” reagoval Babiš.
Do EET se podle údajů serveru etrzby.cz zapojilo už 43 274 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů Finanční správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů. Znamená to, že výsledek překvapil i samotné tvůrce z Babišova úřadu.
Od 1. března letošního roku se EET dotkne největší skupiny podnikatelů – velkoobchodních a maloobchodních firem, tedy asi 250 000 subjektů.