Někteří podnikatelé přerušili živnost a od 1. prosince začali nanovo ze strachu, že si rozdílů v tržbách všimne finanční úřad. Shodně jim dělá problémy vydání většího počtu účtenek najednou, zejména ve špičce.
Největší potíže mají restauratéři v místech, kde není tak rychlý internet a v místech, kde třeba přes poledne je “špička”, restaurace plné a personál neví, kam dřív skočit.
„V normálním provozu to není tak hrozné, ale když máte plnou hospodu lidí a ještě chvátají, problém to je. To bych sem posadil nejradši toho pana Babiše, aby viděl, co vymyslel,” řekl Bleskove.cz pan Jaroslav, restauratér z Prahy.
Kromě toho postihl systém EET už několik výpadků. A mimo to si hlavně malí hospodští stěžují na to, že odpočet 5 000 korun z daňového základu za loňský rok na pořízení systému je podpora spíš k smíchu. Proto i někteří hospodští zdražují. [bomba]
„EET by měla smysl, pokud by vše v tomto státě bylo v pořádku a nerozkrádaly se veřejné peníze v dotacích a nevyhazovaly za nesmysly. A kdyby se smyslupně hospodařilo. Jinak opravdu ne,” míní další majitel restaurace.
Další ťafkou pro restauratérské podnikatele je úplný zákaz kouření v restauracích, který by měl začít platit od května. To může několik desítek zvlášť malých hospůdek zničit.