V reakci na jednu vánoční reklamu vznikla koláž, kde je ministr Babiš znázorněn v čepičce a u něj text: “… a tati, jak z toho stromečku zaplatíš daň, když od něj nebudeš mít účtenku!” Znamená to, že ministr financí je mnohým pro smích, a to přesto, že jasně dokázal, že vybírat daně prostě lze. Jenže mnohým se platit nechce. Proč taky, když stát prošustruje za nesmysly, “cinknuté” zakázky a různé průšvihy miliardy ročně.
“Kdybych věděl, že to jde opravdu tam, kam to má, pak klidně budu platit. Ale takhle ne. Ať si pan Babiš sype ze svých firem,” řekl pan Martin, pražský hospodský.
Mnozí jeho kolegové přišli i podle MF Dnes na to, jak EET obelstít. A taky to dělají. Trik je jednoduchý: Takzvaně dávají hostům účtenky „na nečisto“, a když se host o plnohodnotnou účtenku nepřihlásí, hospodský tržbu před finanční správou zatají. [bomba]
Zmíněný trik jim umožňuje funkce na EET pokladně pojmenovaná jako kontrolní nebo předběžná účtenka či náhled účtenky a podobně. “Je určena zcela legálně například k tomu, aby číšník mohl hromadnou účtenku rozpočítat mezi hosty u stolu, kteří chtějí platit zvlášť, a každému z nich následně donesl jeho EET účtenku. Kdyby napřed vystavil plnohodnotnou EET účtenku pro celý stůl a hosté pak vyžadovali každý svou, musel by tu první, hromadnou, stornovat, což přináší v provozu zmatky,” vysvětlují hospodští.
Podle zákona musí host dostat EET účtenku s ověřovacím kódem hned po zaplacení automaticky, nemusí si o ni říkat. Jenže mnozí hosté to neřeší. Obzvlášť ti, kteří už mají pár piv, vín nebo něčeho tvrdšího.
Finanční správa a sám Andrej Babiš ale vykukům vzkazují: “Moc se netěšte, zaměříme se na to a v terénu budou desítky kontrolorů v civilu….”
Pokud pak kontrola takový postup zjistí, bude zahájeno s majitelem restaurace správní řízení. A v případě velkých daňových úniků může následovat i trestní stíhání. Za to je možné i několikaleté vězení. Restauratéři si z toho moc nedělají. “Bude je to bavit chvíli. Stejně za půl roku za rok Babiš zjistí, že je to nesmysl, nic to nepřináší, jen bere. A stejně se to zruší,” myslí si majitel luxusní restaurace v centru Prahy, který paradoxně personál nutí, aby EET účtenky dávali. “Nechci mít problémy, za to mi to nestojí,” dodává.