S cenou cukroví může zahýbat také rostoucí poptávka po českých vejcích. Za poslední rok je růst cen patrný i u sýru Eidam, který zdražil o třetinu, informoval Český statistický úřad.
Více peněz ale musí lidé platit i za nákup cukru. Když se tedy všechny potřebné suroviny spočítají, kilo cukroví může být dražší o 20 až 50 korun, tedy hlavně pro ty, kteří si nechávají péct nebo cukroví rovnou kupují.
“Máslo mohu nahradit jiným tukem. Není to už tak dobré, ale pokud peču dvě stě až tři sta kilo cukroví, pak je to už znát,” svěřil se Bleskove.cz pan Petr, který peče na zakázku a předloni upekl s kamarádem přes 800 kilo cukroví. [bomba]
“Samozřejmě, že zvažuji, kde co koupit, ale člověk musí počítat. Aby to bylo sice levnější, ale i kvalitní. A teď, když vzrostla cena másla, cukru a vajec, i třeba ořechů, tak to jde opravdu těžko,” dodal.
Cena za kilogram pečiva je v ČR stále ještě poměrně nízká. Dráž je jak na sousedním Slovensku, tak třeba v Rakousku nebo Německu. Tam cena za kilo může vyjít až na 600 korun. “Je to ale zase velmi precizní pečivo, jako domácí. Ale člověk si prostě připlatí. Nedá se to však mnohdy srovnat s tím českým,” dodala paní Božena ze Znojma, která do Rakouska jezdí běžně nakupovat.
Je ale stále více domácností, které od velkoobjemového pečení na Vánoce upustily. Upečou či koupí si kilo dvě a doplní to slaným pečivem či tyčinkami a podobně.