Pokud není potravina vyrobena v Česku a z českých surovin, nebude možné ji označovat logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, jako je tomu doposud. To, co mělo být už dávno zcela běžné, museli poslanci složitě schvalovat. Zkrátka Kocourkov číslo jedna, myslí si mnozí spotřebitelé!
„Novela potravinářského zákona má také sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin. Takzvané nezpracované potraviny, jakými jsou například mléko nebo chlazené kuře, musí ze sta procent pocházet z Česka, aby mohly nést toto označení,“ říká Potravinářská komora.
Nově pak suroviny u potravin zpracovaných musí pocházet ze 75 procent z ČR a musí tu být zpracované. „Potraviny obsahující suroviny, které se u nás neprodukují, jako například kakao nebo mořské ryby, je možné označit pouze slovně – vyrobeno v České republice,“ uvedl Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. [bomba]
Novela také konečně sjednocuje způsob informování o nebalených potravinách u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa. „Nově bude uváděn výrobce potraviny, což považujeme za klíčové, protože zákazník se neměl šanci to dozvědět,“ uvedl Koberna.
Povinné bude také značení alergenů, což se nyní uvádí jen někde. I sami někteří prodejci jsou v šoku z toho, že všechny dosavadní vlády byly k těmto problémům laxní. A že dovolily zahltit ČR například mnohými polskými, velmi nekvalitními potravinami, které nejsou rozhodně levnější než ty kvalitní.
„Podívejte se v Rakousku, Německu. Tam mají až 97 procent výroby a produktů svých vlastních a zbytek polských. Hlavně ty věci jsou kvalitní a mnohdy i levnější či stejně drahé. Proto v Česku nekupuji skoro nic a jezdím jednou za měsíc na velký nákup do Německa, za hranice. Vyplatí se to,“ řekla pro Bleskove.cz Jana Svatková.
A právě to je problém, že mnoho tisíc Čechů jezdí nakupovat do blízkého zahraničí, čímž dostává na frak i česká ekonomika. A hlavně její pověst, co se týče kvality potravin a zboží.