Přitom podle odborových svazů jsou stravenky právě jedním ze zaměstnaneckých bonusů, který by řada firem a společností nerada rušila.
To, že někteří poukazují na to, že se “zneužívají“ je podle zaměstnanců věcí úhlu pohledu. „Pokud si za stravenky koupím salám, pivo, rohlík, nebo si dám oběd, je to jedno. Chápu, že třeba cigarety a alkohol by se na ně prodávat neměli,“ myslí si pracovník v průmyslové výrobě.
I když zaměstnanci připlácí na stravenky, stále jsou pro ně výhodné! Přitom polovina restaurací, která stravenky bere, by podle Asociace hotelů a restaurací byla pro jejich zrušení a nahrazení jiným zaměstnaneckým benefitem. Ovšem jakým? [bomba]
„Stravenky jsou pro většinu průmyslových a dopravních firem součástí jejich zaměstnanecké politiky. Většina firem by od stravenek nerada upouštěla. Zejména v době nedostatku pracovníků jsou benefity stále výrazněji využívány pro udržení a získání nových zaměstnanců,“ řekl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.
Českomoravská konfederace odborových svazů považuje stravenky za nejvýznamnější zaměstnanecký benefit. Umožňuje zaměstnavatelům, kteří nemohou provozovat vlastní stravovací zařízení, a takových je většina, přispět zaměstnancům na zajištění teplé stravy během výkonu práce.
„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident AHR Václav Stárek.
Mnozí provozovatelé hospod ale namítají, že se dají zpřísnit podmínky pro to, aby nebyly zneužívány a jasně vymezit, co za ně lze pořídit a co ne! „Pokud budou dané mantinely, není to problém. Spíš jde o to, že hospodští jsou rozmlsaní a vadí jim, že ze stravenky nedostávají dýško,“ myslí si někteří pracovníci, kteří bonusy ve formě stravenek dostávají.