Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. "Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil," řekl mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček.
Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova, směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.
SVS informovala o nálezu salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. "Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu)," dodal Vorlíček.
Nedávno se po kuřecím mase z Polska nakazily salmonelózou desítky pecientů a zaměstnanců Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Nákaza postihla hlavně matky na gynekologicko-porodnickém oddělení.