Drobných zemědělců je v České republice dostatek, ale hospodaří jen na velmi malém prostoru. Naopak velkých zemdělských podniků je výrazně méně, ale zabírají drtivou většinu zemědělské půdy. „Nejvíce zemědělců se orientuje na chov zvířat, jako je skot, ovce, kozy a koně. Důležitou roli hraje chov těchto zvířat v příhraničních oblastech, hlavně v Jihočeském kraji,“ vysvětluje ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. [bomba]
Podniky zabývající se polní výrobou tvoří necelou třetinu všech zemědělských subjektů v Česku. Největší zastoupení mají v krajích Středočeském, Jihomoravském a na Vysočině. Specializují se zejména na pěstování obilovin a olejnin.
„Smíšená výroba, nejčastěji kombinující polní výrobu a chov skotu, představuje třetí nejpočetnější výrobní zaměření zemědělců. Na zemědělské produkci se podílí rozhodující měrou. Takto zaměřené podniky totiž obhospodařují 40 % celkové výměry zemědělské půdy a 43 % hospodářských zvířat chovaných v Česku,“ uvádí Marcela Mácová z odboru statistiky zemědělství ČSÚ. Významnou pozici má smíšená výroba v Kraji Vysočina, ve Středočeském a Jihočeském kraji.
Průměrný zemědělský subjekt v roce 2016 obhospodařoval 132 ha zemědělské půdy, o 7 ha méně než v roce 2000. Na průměrného chovatele skotu připadalo 121 kusů, na chovatele drůbeže 3 373 kusů.