Zdravotní ústav provedl studii na vzorku 69 dárkyň mateřského mléka. U 34 z nich se hodnota DHA pohybovala pod doporučenou hranicí. „Studie byla zaměřená na některé škodliviny v mateřském mléce, ale protože se měřila řada faktorů, měřili jsme mimo jiné i tyto mastné kyseliny, tedy součásti lipidů,“ informoval ČT24 Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. [bomba]
Důvodem je zřejmě nedostatek tučných ryb v českém jídelníčku. Za rok 2016 průměrný Čech spotřeboval 5,1 kilogramu ryb, což bylo nejméně od roku 1995, zatímco v Rakousku a Německu jsou hodnoty jednou tak vysoké. Vedle toho záleží i na volbě. „Suché rybí filé je prakticky k ničemu. Dobrý je losos, pstruh, makrela nebo ančovičky. Kapr na tom moc dobře není, ale stejně se konzumuje málo,“ řekl pro Českou televizi Jiří Ruprich.
DHA má přitom význam jak pro růst plodu, tak pro dospělého člověka. „DHA je stavební materiál pro mozek, oči a další struktury v organizmu. Mozek dětí intenzivně roste, potřebuje na to stavební součásti. Budete-li na stavbě šetřit, v jisté chvíli se to projeví poruchami nebo omezením,“ vysvětlil.
Mozek dítěte, jehož matka má nedostatek DHA, se proto kvůli absenci této stavební látky nemusí vyvíjet ideálně, což může mít dopad na kognitivní funkce – například schopnost přemýšlet a být bystrý – které jsou u dětí s nedostatkem této kyseliny oslabené v porovnání s těmi, které mají této látky dostatek.