Loňská produkce vepřového masa klesla o 4,2 procenta na 211.001 tun. Hovězího a telecího masa se vyrobilo 67.714 tun, tedy meziročně skoro o šest procent méně. Naopak o 1,5 procenta na 158.906 tun loni vzrostla výroba drůbežího a o 0,8 procenta vyšší bylo množství mléka vykoupeného mlékárnami. Vzrostla také produkce skopového a kozího masa. [bomba]
„V roce 2017 došlo k poklesu ve výrobě masa celkem. Index oproti roku 2016 činí 97,5 %. Podílí se na něm zejména vepřové maso, kde meziroční pokles činil více než 9 tisíc tun. Také výroba hovězího masa se snížila, a to o více než 4 tisíce tun. Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství Českého statistického úřadu.
V roce 2017 bylo v ČR poraženo 227,4 tisíc kusů skotu (−5,9 %) a bylo vyrobeno 67 714 tun hovězího a telecího masa (−5,9 %). "Na poklesu porážek se projevily snížené stavy býků ve výkrmu během roku 2016. Přestože se zvýšil dovoz zvířat k porážce, domácí produkce hovězího masa nedosáhla úrovně předcházejícího roku a byla nahrazena zvýšeným dovozem hovězího masa ze zahraničí," uvádí statistici. "S poklesem vývozu zástavového skotu se stavy býků ve výkrmu během roku začaly navyšovat. Od nich se bude odvíjet produkce masa v roce 2018," vysvětlují.
Ceny výrobců jatečného skotu byly v roce 2017 průměrně o 2,3 % vyšší než v roce předcházejícím, z toho u jatečných býků o 1,2 %, u krav o 3,9 %, u jalovic o 3,7 % a u telat o 8,3 %. Průměrná cena jatečných býků byla 47,48 Kč za kg v živém nebo 86,40 Kč za kg v jatečné hmotnosti.
Údaje jsou podle Potravinářské komory vážné. "To je alarmující nejen z pohledu udržení živočišné výroby v ČR, ale také z pohledu potravinářského sektoru, protože je čím dál obtížnější pro zpracovatele nakoupit na trhu maso českého původu a je nutnost ho dovážet, aby se zde výroba masa a masných výrobků vůbec udržela," sdělila mluvčí komory Dana Večeřová.