Kontrola mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení překvapila i samotné inspektroy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů. [bomba]
"Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity," uvádí SZPI. Analýza podle inspekce prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a další závady.
Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady.