Nejen celebrity láká rekonstruované Bistro Kaprova a Bookshop. Elegantní vzhled nově otevřeného bistra navrhnul český architekt Jaromír Pizinger. Bistro ale vyniká kromě výjimečného interiéru také nabídkou jídel. „Upřednostňuji mediteránskou kuchyni a hlavně italskou. Je ve své podstatě jednoduchá a přitom výrazná. Proto se těším i na kuchyni zde v Bistru Kaprova, že bude moderní a sázet bude hlavně na kvalitu a chuť," svěřila se modelka Simona Krainová.
Všeobecně ale nedá dopustit i na českou kuchyni. "Jsem ráda, že i moderní českou kuchyni v tomto bistru najdu. Takže se mi může těžko stát, že bych si tu nevybrala," doplnila s tím, že naštěstí není žádná dietářka a figuru ladí ranním během, které ji velmi baví.
"U snídaní po běhání tolik nehřeším, tam mám naopak ráda ty lehké varianty. A ty v Praze moc neseženete. Jsem ráda, že kromě klasických variant zde najdu i ty lehké a sportovnější,“ dodala Krainová. [bomba]
Tým lidí kolem executive chefa Tomáše Černého se se svým snídaňovým menu trefuje do místa na trhu, které není v centru Prahy zcela zaplněno. A že je z čeho vybírat! Můžete si dát snídani ve stylu Relax, ve které dostanete kromě křupavého toustu s lososovým kaviárem a míchanými vejci také domácí cookies s kousky čokolády a sklenku prosecca. Máte radši lehčí start dne? Tak si dejte fit bezlepkovou snídani: domácí granolu z pěti zrn s vanilkovým pudinkem a ořechy, ovoce a očistnou vodu s citronovou trávou a bergamotem. Speciální set pro dva nazvaný Tradiční pražská snídaně nabízí vařené telecí párky, dušenou pražskou šunku s vejci a rozpečeným chlebem, lívance a meltu, která bývala v Praze hodně oblíbená.
„Ve světě je obrovský fenomén dělat bistra a není to o žádném fast foodu, ale o tom, že si lidé mohou vybrat: pojíst v klidu v restauraci nebo si vzít něco kvalitního k snědku s sebou,“ říká executive chef Bistra Kaprova & Bookshopu Tomáš Černý.
Bistro a restaurace má i svou stálou nabídku menu, kterou bude v průběhu roku reagovat na dostupnost čerstvých sezonních surovin. Pro restauraci je také nadmíru důležitý výběr masa. „Samozřejmě budeme kupovat maso z osvědčených chovů ze zahraničí, ale rozhodně chci v první řadě spolupracovat také s ověřenými českými zemědělci. Například jsem nadšený z hovězího masa plemen Highland a Charolais, které v naprosto přírodních podmínkách chovají manželé Chudobovi na statku v Javornici v Orlických horách,“ doplňuje Tomáš Černý.
Kromě jídel, bohatých snídaní, originálních limonád a koktejlů tady najdete ale i malý bookshop. Z úcty k historii domu, kde bývalo knihkupectví známé široké veřejnosti ze slavné české komedie Vrchní, prchni! zachovali majitelé tento odkaz v podobě bookshopu s vybranými tituly zaměřenými na historii Prahy, umění, cestopisy a samozřejmě také knížky o gastronomii a kuchařky.
„Těší mě, že legendární knihkupectví nezmizelo v propadlišti dějin, že se na jeho místě otevřel nádherný prostor jedenadvacátého století," uvedl nadšeně mistr etikety, pan Ladislav Špaček, který byl u slavnostního otevření nového bistra.. "Když jsem tady šmejdil po regálech a vytahoval z nich zaprášené knížky, nikde nebylo k hnutí, však ten těsný prostor znáte z filmu Vrchní, prchni, nikdy by mě nenapadlo, že tady jednou vstoupím do snu – překrásné restaurace na špičkové úrovni. Jsem nadšen a těším se, že tady budu trávit každou volnou chvilku. Budu sem zvát jak dámy, tak obchodní partnery," plánuje Špaček.
Současný vzhled bistra navrhl architekt Jaromír Pizinger, když viděl objekt poprvé, byl přesvědčený o tom, že byl dům původně koncipován pro gastronomické účely. „Vždycky jako architekt vnímám prostory zároveň i jako potencionální konzument a intenzivně vnímám jakýkoliv prostor, ve kterém trávím svůj čas, Princip částečného otevření stropu, a tím vzniklé galerie, je obrovskou výhodou, hlavně v gastronomických zařízeních. Přiznám se, že pokud bych nerad o něco z interiéru přišel, je to měděný strop, jehož barevnost a materiál je podpořena právě sousedící petrolejovou barvou oken,“ říká o architektonickém řešení Jaromír Pizinger.