Dýně Hokaido je bohatá na vitaminy a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitaminy A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitaminovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě. [bomba]
Dýně Hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka.
Jak chutná? Má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Může se použít jak na slano, tak i na sladko. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, dezertů, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. My doporučujeme zapečenou společně s další zeleninou, nebo masem okořeněnou domácími čerstvými nebo sušenýni bylinkami.Využití je velmi rozmanité a je jen na chuti a fantazii, v jaké podobě si ji připravíte.
Neloupat!
Semínka nemusíte vyhazovat ba ani loupat. A když na to přijde, nemusíte je vyndavat ani při pečení. Mnozí kuchaři si velmi často k masu přikrájí kusy dýně i se semínky a upečou. Dýně je upečená za chvilku, takže ji stačí přidat ve chvíli, kdy čekáte, až se na masové pečeni udělá křupavá kůrčička. Přesně za tu dobu i dýně krásně změkne. Semínka trošku zkřehnou, pravda – je to náročnější na kousání, ale má to své neodolatelné kouzlo.
Semínka můžete klidně vyndat, pokud je vám to milejší, ale dýni neloupejte. Je to specifikum tohoto druhu, které je obrovskou výhodou.
Budete-li se pokoušet dýni oloupat za syrova, moc vám to nepůjde. Dužina je tvrdá a slupka ještě víc, takže takovouhle akcí si přímo říkáte o úraz. Nehledě na to, že by to bylo úmorné. Na slupku se s klidným svědomím vykašlete. Ona totiž pečením či varem nádherně změkne, a to takovým způsobem, že tomu nebudete chtít věřit. A naopak, když ji při pečení otočíte směrem nahoru, lehce se opeče a bude křupavá a dobrá.