Blahodárné účinky šípku, plodu růže šípkové nebo chcete-li plané či divoké, znali již naši prapředci. V lidovém léčitelství má nezastupitelné místo i dnes. Právě v této době pomalu přichází chvíle, kdy šípky dozrají a bude možné je sbírat.
Naši předkové znali již dávno cenné hodnoty šípků, sbírali je a upravovali na mnoho způsobů, na sušení pro přípravu čajů, vařili z nich marmelády, pasty a lahodné víno. [bomba]
Šípky obsahují vitamin C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou přitom hodnotnější a levnější než vitaminové tabletky!
Kromě vitaminu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.
Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
Najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku a stopových prvků.
Září a říjen jsou ideální dobou na sběr červených plodů. Vyrážejte za suchých a slunečných dnů, kdy je obsah vitaminu C nejvyšší. Odborníci doporučují plody trhat až po prvních mrazech, kdy jsou látky v nich nejúčinnější. Domů si noste jen tvrdé červené nebo oranžové šípky. Určitě se vyhněte přezrálým kusům.
Šípky přeberete: odstraníte větvičky, poškozené, vadné, nahnilé nebo namrzlé plody. Při přebírání šípků rovněž mnutím nebo nožíkem odstraňte zbytky okvětí (někdo to nedělá). Šípky operte ve vodě, na utěrce pak dokonale usušte. Pak jsou připraveny k sušení.
Šípky můžete sušit v sušičce, v troubě, na slunci nebo jen prouděním vzduchu. Používáte-li sušičku, držte se návodu pro její použití. Při šušení šípků v troubě nasypete šípky na drátěnou podložku. Nastavíte teplotu na asi 70 stupňů Celsia a necháte pootevřená dvířka (nebo zapnete větrák trouby). Šípky nesmíte připálit.
Lahodné a osvěžující víno
Budete potřebovat: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a 3/4 kg cukru
Šípky zbavte stopek a okvětí. Dobře je opláchněte a nasypte do pětilitrové sklenice. Svařte cukr s vodou (asi 5 minut), nechte vychladnout a nalijte přes plátýnko na šípky. Láhev převázejte dvojitým pergamenem a nechte stát na teplém místě asi 8 týdnů. Sklenici neotvírejte ani s ní netřepte. Počkejte, až poslední šípek klesne ke dnu, pak nápoj přelijte do láhví, zazátkujte a uložte na chladné místo. Víno je lepší, když odpočívá v chladu déle.
Pochoutka na chléb
Budete potřebovat: 1 kg zralých šípků, 600 g cukru, vodu
Už jste někdy mlsali šípková povidla? Pokud ne, pak jste o hodně přišli! Kilo zralých plodů dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla 2 cm nad šípky. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro jejich nepříjemné chloupky je můžete takto povařit i 2x. Do hmoty přidejte 600 g cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Naplňte je do zavařovacích sklenic a 10 minut sterilujte.
Domácí šípkový čaj
Budete potřebovat: 2 čajové lžičky drcených šípků, 250 ml vody
Šípky vařte 10 minut ve vodě, pro louhování použijte plátěný nebo papírový filtr, abyste zlikvidovali všechny chloupky.