Smažený kapr ale nemá na štědrovečerním stole zdaleka tak dlouhou tradici, jak by se mohlo zdát. Vůbec poprvé se recept na smaženého kapra objevil v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v meziválečném období, součástí štědrovečerního menu je až od padesátých let dvacátého století. Do té doby byl nejpopulárnější kapr na černo (s perníkem, ořechy a švestkami) nebo na modro (vařený na octě nebo bílém víně).
Ačkoliv v žebříčku ryb je losos na druhém místě, čistě v prodeji filetů kapra dokonce překonává. Je to právě kvůli tradici, proč je v celkovém objemu losos stále výrazně za kaprem.
Češi v posledních letech rádi u štědrovečerního stolu experimentují. Kapr, popřípadě řízek u lidí, kteří na Vánoce ryby nevyhledávají, už není zdaleka jedinou variantou. Za kaprem a lososem je na třetím místě pomyslného žebříčku treska, oblíbený je také candát, okoun nebo halibut. Zájem je rovněž o exotické ryby, mezi které patří například tilápie nebo mořský vlk.