O tom, jak je v duchu zdravé výživy důležité pít čistou kvalitní vodu v dostatečném množství, slýcháme od odborníků dnes a denně. Mnoho lidí tak sahá po balené vodě, o které si myslí, že je nejzdravější. To ale není úplně pravda. Podle vědců pochází obsah skoro poloviny značek balené vody z obyčejné kohoutkové vody. Balená voda navíc ani není státem regulovaná, pokud nepochází ze zahraničí. Mnoho balených vod také obsahuje stopy různých průmyslových chemikálií nebo bakterií. Pít vodu z kohoutku tak vychází, co se kvality týče, v podstatě nastejno, ovšem je to levnější a ekologičtější. U nás v ČR máme poměrně kvalitní kohoutkovou vodu, i tak se ale do ní mohou dostat hnojiva a pesticidy z polí, těžké kovy z potrubí nebo zbytky léčiv a jiných chemikálií, s nimiž si čističky odpadních vod neporadí. Nedávná studie amerických vědců navíc prokázala, že ačkoliv jednotlivě kontaminanty v kohoutkové vodě bezpečnostní limity nepřekračují, představuje jejich dlouhodobá kumulace v organismu vážné zdravotní riziko. Při dlouhodobém pití vody z kohoutku se tak nejlépe osvědčuje pořízení moderních filtračních přístrojů, které toxické látky z vody dokážou účinně odstranit. A ta se pyšní pěknou plejádou zdravotních benefitů.
Pramen zdraví a krásy
Voda obohacená o molekulární vodík je především mimořádně silným antioxidantem. Chronický oxidační stres přitom odborníci označují za jednu z hlavních příčin stárnutí organismu i mnohých civilizačních nemocí. „Molekuly vodíku jsou velmi malé a dokážou tak rychle pronikat do buněk v našem těle. Zde se vodík spojuje s toxickými volnými radikály a přeměňuje je na organismu prospěšnou vodu. Je navíc takzvaně selektivní, takže cílí jen na ‚špatné‘ volné radikály, nikoliv na ty ‚dobré‘, které se v našem těle také vyskytují,“ vysvětluje Michal Osina ze společnosti FitVoda. Živá vodíková voda tak zpomaluje stárnutí buněk oxidačním stresem, ale také prospívá našemu mozku a mnoha vnitřním orgánům, úspěšně bojuje s různými záněty či zlepšuje zdraví pokožky, protože zvyšuje produkci kolagenu, snižuje dopady UV záření a může také vyhlazovat vrásky. Dle studií též zabraňuje kornatění tepen, může snižovat cholesterol, zlepšuje spalování tuků a cukrů. Není tedy divu, že si ji oblíbila řada známých osobností.