Ano, i grilování je celkem věda, avšak příjemná a chutná! Pojďte se s námi podívat na základní rozdělení grilů podle zdrojů tepla a způsobůpoužití. Dnes si totiž můžete na dřevěném uhlí grilovat i bez kouře. Anebo si na chalupu pořídit velký a bezúdržbový plynový gril.
Elektrický gril obslouží i větší dítě
Elektrické grily jsou na obsluhu nejméně náročné. Zdrojem tepla je elektřina, takže není nutné nic zapalovat. A po grilování nemusíte nic odpojovat a ani vysypávat popel. Jen setřete grilovací plochy, vymyjete odkapávací misku a to je vše.
Teplo se většinou koriguje pomocí otočného knoflíku, avšak některé elektrické grily nabídnou i digitální tlačítkové ovládání. Elektrické grily jsou na trhu v nabídce ve všech velikostech, a to od nejmenších stolních kontaktních grilů se dvěma protilehlými grilovacími plochami, až po velké převozné zahradní elektrické grily, jejichž údržba zůstává stále velmi snadná. Jen je nutné počítat s tím, že elektřina nám nedodá onu autentickou kouřovou chuť grilovaných pokrmů.
Mastnota vždy stéká do odtokové misky. A vy můžete takto získaný omastek a šťávu z masa použít například na dochucení grilované zeleniny, či k přípravě vynikající omáčky k masu. Mnozí si do takto získané šťávy s chutí namočí pečivo.
Věděli jste, že gril si můžete vybrat i v akčním letáku Lidl?
Na první pohled to vypadá neuvěřitelně, ale i Lidl leták nabízí grily nejrůznějších druhů, od elektrických, přes plynové až po ty na na dřevěné uhlí. Jsou prodávány pod značkami Silver Crest, Florabest, Barbecook nebo například Landmann. Jak už jsme si u výrobků privátních značek Lidlu zvykli, jde o kvalitní produkty, u nichž si můžeme být jistí jejich dlouhou životností. A když se k nám přece je dostane nějaký chybový kus, není problém jej reklamovat.
Plynové grily můžete mít na zahradě i doma
Plynové grily využívají zdroje tepla získaného ohněm, ale plamen je místo dřevěného uhlí živen plynem, takže v podstatě jako na sporáku – jen s tím rozdílem, že vynecháte hrnec či pánev. Plynové grily se dělají jak ve velkém provedení na zahradu, tak ve střední velikosti na balkon nebo i v malinkatém formátu na stůl v bytě či na malém balkoně.
Výhodami plynových grilů jsou plameny bez kouře a bez typické štiplavé vůně, minimum nutné péče o gril, snadná regulace plamene a opravdu jednoduchá obsluha. Mnoho lidí si pochvaluje také rychlost rozehřátí grilu a technologii řízeného odkapávání omastku – ten putuje zcela mimo hořáky a stékádo určené nádobky, kterou pak jen vyprázdníte.
Proto kdykoliv si koupíte maso, zeleninu, ryby, pečivo, ovoce z výhodných slevových akcí v Albert letáku, můžete si je připravit i doma na balkoně přímo na plynovém grilu. Prodejny Albert mají velké úseky s nabídkou chlazeného masa, takže když budou v akci například kuřecí křídla, mohou doputovat z prodejny přímo na váš gril. Za vyzkoušení stojí i naložené maso do kořenících směsí a zeleniny, určené pro grilování, které v letáku Albert momentálně najdete v výhodnou cenovkou.
Plynové grily mají však i nevýhody, ostatně jako všechno na světě. Zde je to absence vůně kouře v hotových produktech nebo nutnost měnit plynové bomby. Někdy vám může plyn dojít během grilování, což v případě, že nemáte přichystanou novou plynovou bombu situaci dost komplikuje.
Gril na dřevěné uhlí už umí i nekouřit
Grily na dřevěné uhlí jsou ověřenou klasikou, u které chuť výsledných pokrmů nikdy nezklame. Vždy totiž budou mít to správné grilovací aroma. S dřevěným uhlím se však musí umět zacházet a regulovat jeho žár podle potřeby, nebo ho umět koncentrovat jen do jedné poloviny roštu a podobně.
Moderní grily na dřevěné uhlí mají dokonale vymyšlené systémy sběrných nádob na popel, takže je jen jednou za čas vysypete – a máte víceméně vystaráno. Musíte však kupovat dřevěné uhlí a během grilování jej dosypávat, gril se navíc nahřívá poměrně dlouho.
Nicméně pokud si chcete ugrilovat maso doma na balkoně a nečoudit pod okna sousedům, ale zároveň se nechcete vzdát onoho úžasného aroma, můžete se spolehnout na moderní bezkouřové grily na dřevěné uhlí. Mají zabudovaný ventilátor, takže fungují jako kovářská výheň. Zapalují se s použitím speciálního gelu, který ihned dodá dřevěnému uhlí dostatečný žár.
Díky dostatku kyslíku přiváděného ventilátorem nedochází k tvorbě kouře. Po vychladnutí je celá konstrukce rozebíratelná a vnitřní nerezová mísa se dá dokonce umývat v myčce nádobí. Jen musíte mít v zásobě dostatek baterií – ty totiž pohánějí onen ventilátor. Kouř se objeví jen na začátku, ale to bude na pár vteřin hořet prach z dřevěného uhlí. K tomuhle grilu většinou dostanete i tašku, abyste jej mohli kdykoliv kamkoliv přenést.