Evropská komise chtěla prováděcím aktem používání fosfátů u jehněčího, skopového nebo telecího oficiálně povolit. Čili naopak umožnit prodejcům kebabu nadále používat zavedené praktiky. Fosfáty se již dnes mohou běžně používat při skladování čerstvého masa, regulace pro zmražené polotovary však zatím chyběla. Používání této látky ve zmražených výrobcích, mezi nimi i u masa na jehle používaného ve stáncích na každém rohu, dosud nebylo nijak zdravotně regulováno a výrobci si do této pochoutky mohli fosfáty píchat dle libosti. [bomba]
Aféru podle Konečné rozpoutalo to, že Evropská komise chtěla tuto praktiku plošně zlegalizovat. "A my z výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin jsme se postavili proti. Nejenom, že konzumace fosfátu je spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob, ale především jsou tyto látky zneužívány k tolik oblíbené praktice napichování masa vodou a prodávání vody za cenu masa, kterou tak dobře známe v ČR," konstatovala Konečná. Za situace, kdy chybí patřičná studie EFSA, zda jsou tyto látky škodlivé či ne, a tyto chemikálie se plošně zneužívají ke klamání spotřebitele a prodávání mu vody za cenu masa, nemohl snad nikdo čekat, že členové výboru, jež má ve svojí agendě ochranu veřejného zdraví a bezpečnost potravin, s tímto budou souhlasit, poznamenala europoslankyně.
V poslední době si prý europoslankyně připadá v dost schizofrenní situaci. Na jedné chce ČR, aby EU bojovala proti dvojí kvalitě potravin, a když to výbor EP pojednou dělá (neboť tyto problémy jsou úzce propojené), tak se proti tomu zvedne vlna odporu. To, jak se dneska dělá kebab ve stáncích na ulici, nemá navíc podle Konečné vůbec nic společného s tím, jak se dělá tradičně nebo se dříve dělal. "Prodejci této ,pochutiny´ si za pár peněz nechávají vozit z Německa zmražené hroudy masa, které jsou napíchané fosfátem, aby ušetřili. Maso totiž pak nevysychá na grilu (fosfát v masu poutá vodu) a oni vám ho mohou prodat za 50,- Kč. Ať si každý přebere na základě těchto informací, zda-li mu to za to stojí a chce to podporovat, nebo ne. Tradičně se tato pochutina dělá prokládáním různých druhů masa, různě tučných a ne z látky nevábného tvaru i zápachu. Navíc za fosfát v současnosti existuje plnohodnotná náhrada," dodala Konečná.